Novice iz našega največjega letališča!

26.11.2020: Subvencije osmim letalskim prevoznikom!

Prvi rok za oddajo vlog na Javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, ki je bil objavljen z namenom zagotovitve boljše redne letalske povezljivosti Slovenije z EU in preostalim svetom, je zaključen. Višina skupno dodeljene subvencije prijaviteljem znaša 985.320 evrov. Skupno pa je v okviru vseh treh rokov za oddajo vlog na javni razpis na voljo pet milijonov evrov. Na prvi rok so se prijavili sledeči prijavitelji: Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Wizzair, LOT in Easy Jet, le slednjemu pa vloga ni bila odobrena.  Celotna novica je na voljo TUKAJ.

25.11.2020: Na Brniku se načrtuje odprtje centra za testiranje s Covid-19

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana kmalu načrtuje odprtje centra za testiranje s Covid-19, ki bo poskrbel za lažji pretok potnikov med državami. Z uvedbo zmogljivosti za testiranje na kraju samem se bodo potniki lahko izognili karanteni v nekaterih državah. Laboratorij bo potnika o rezultatih obvestil v nekaj urah po opravljanju plačljivega testa, še poroča portal ex-Yu Aviation.

24.11.2020: Air France ne bo letel do 5. januarja

Letalski prevoznik Air France bo preložil  nadaljevanje letov med Parizom in Ljubljano, ki so bili prekinjeni v začetku tega meseca. Kot poroča portal ex-Yu Aviation naj bi prvotno storitev obnovili 16. decembra, a ta datum je sedaj spremenjen na 5. januar.

24.11.2020: Gradnja novega terminala napreduje odlično

Kot poroča portal ex-Yu Aviation dela na novem potniškem terminalu ljubljanskega letališča še naprej napredujejo, objekt pa bo odprt 1. julija 2021. Vsa gradbena dela napredujejo po urniku in v skladu s proračunom. Vzpostavljen je sistem za ravnanje s prtljago, nameščeni števci za prijavo, … Terminal se bo raztezal na 10.000 kvadratnih metrih in bo imel novo halo za odhode z 22 okenci za prijavo, petimi kontrolnimi vrstami in tremi vrtiljaki za prtljago.

9.11.2020: Tunisair bo poleti letel do Djerbe in Monastirja

Slovenija in Tunizija bosta v letu 2021 spet povezani! Kot poroča portal ex-Yu Aviation naj bi tunizijski prevoznik z Brnika v poletni sezoni letel do pristaniškega mesta Monastir, ki je sedaj poznano predvsem kot popularno turistično središče. Tunisair bo na tej relaciji obratoval med 2. junijem in 6. oktobrom. Iz Ljubljane bo možno leteti tudi na Djerbo. Na priljubljenem otoku bo možno dopustovati med 7. junijem in 11. oktobrom, leti pa bodo (tako kot v Monastir) enkrat tedensko.

26.10.2020: Država razmišlja o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika

Po poročanju portala ex-Yu Aviation naj bi slovenska vlada znova razmišlja o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika z zasebnim partnerjem in je začasno za projekt namenila 70 milijonov evrov v okviru ukrepov za ublažitev in odpravo posledic pandemije Covid-19. Iz ministrstva sporočajo, da odločitev o partnerju še ni bila sprejeta.

26.10.2020: Letalskim prevoznikom 5 milijonov evrov subvencij

Vlada Republike Slovenije je objavila razpis za spodbujanje letalske povezljivosti Slovenije. V treh delih bo Slovenija prevoznikom za to namenila 5 milijonov evrov subvencij oziroma do 200.000 evrov na letalsko družbo.

22.10.2020: Lufthansa v prihajajoči zimski sezoni povečuje število tedenskih letov

Po poročanju portala Sierra5 bo nemški letalski prevoznik v zimskem voznem redu povečal število tedenskih letov med Ljubljano in Frankfurtom, zamenjal pa bo tudi tip letala. Po novem bo Mitsubishi CRJ-900 (84 sedežev) nadomestil Embraer ERJ-190, ki bo lahko prevažal 100 potnikov. Po novem bodo leti z Brnika v nemško poslovno središče ob 7. uri zjutraj ter ob 14.45 popoldne, prihodi v Ljubljano pa so planirani popoldne ob 14.10 ter zvečer ob 22.15.


22.10.2020: Montenegro Airlines in LOT ne bosta letela do začetka decembra

Črnogorski prevoznik Mondenegro Airlines je odpovedal vse lete z Brnika do 29. novembra, poljski LOT pa je prestavil ponovni začetek letov vsaj do 1. decembra (ex-Yu Aviation).

17.10.2020: Windrose še ne bo letel na Brnik

Ukrajinci so ponovno prestavili lete v Slovenijo, kajti epidemiološka slika ne omogoča njihovim državljanom obiska Slovenije. Leti bodo vzpostavljeni takoj, ko se bo situacija glede Covid-19 izboljšala.

Starejše novice:

14.10.2020: Windrose bo 24. oktobra Ljubljano povezal s Kijevom

Ukrajinski prevoznik Windrose bo Brnik povezal s Kijevom. To se bo po poročanju portala Ex-Yu Aviation zgodilo 24. oktobra, sicer mnogo kasneje od prvotnih napovedi. V zimski sezoni so leti planirani dvakrat tedensko – ob torkih in sobotah. Družba bo uporabljala letali ATR 72-600 in Embraer E145, ki sprejmeta 78 oziroma 49 potnikov.

14.10.2020: Air France namera leteti podobno kot Lufthansa

Francoska letalska družba namerava uporabiti model letenja, ki bi štirikrat na teden povezal Ljubljano s Parizom dvakrat na dan (11 letov tedensko). Z Brnika bi letalo poletelo zjutraj, z letališča Charles de Gaulle pa bi odletelo v večernih urah. Sprememba naj bi stopila v veljavo 21. decembra, vsekakor pa bo treba na točno potrditev še počakati – tudi zaradi situacije s Covid-19.


14.10.2020: Wizz Air prekinil lete v Bruselj

Madžarski nizkocenovnik je začasno ukinil kar 50 linij v nekdanji Jugoslaviji, med drugim tudi povezavo Brnik – Charleroi. Začetek letov je predviden spet 30. marca.

14.10.2020: SunExpress bo maja letel v Antalyo

Turška družba je sporočila, da bo 10. maja začela z leti v letovišče Antalya. Iz Ljubljane v mesto na JZ Turčije se bo lahko letelo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in petkih.

1 komentar

Komentiraj

Vaš email ne bo viden.