Rate this post

Novice iz našega največjega letališča!

2.2.2021: V Moskvo spet z direktnimi leti od 12. februarja z Aeroflot!

Po poročanju Facebook strani ljubljanskega letališča naj bi družba Aeroflot ponovno povezala Brnik s prestolnico Rusije že 12. februarja. Cena povratne povezave za tedensko potovanje je 248€. Ceneje lahko v Moskvo letite z nekaterimi drugimi prevozniki, recimo sredi julija z LOT (preko Varšave) za 127€.

2.2.2021: Slovenija v pogovoru z ZAE o direktnih letih

Po poročanju portala ex-Yu Aviation naj bi bili predstavniki naše vlade te dni v Dubaju, kjer se pogovarjajo o morebitni vzpostavitvi direktnih letov med Slovenijo in Združenimi Arabskimi Emirati. Zagotovo bi bila to dobrodošla povezava z Brnika. Že teden nazaj se je sicer omenjalo luksemburškega nacionalnega prevoznika Luxair, ki razmišlja o letih iz Slovenije.

14.1.2021: EasyJet prestavil lete v London

Nizkocenovec easyJet je ponovno prestavil povratek načrtovanih letov do prestolnice Velike Britanije. Do letališča Gatwick se bo lahko po novem priletelo šele 5. marca, medtem ko prva pot do letališča Luton še vedno načrtovana 28. marca.

11.1.2021: Februarja vrnitev dveh prevoznikov na Brnik

V februarju naj bi se prevoznikom Lufthansa, Air Serbia, Turkish Airlines, ki že letijo z Brnika, pridružila še Air France (HOP) in easyJet. Air France HOP naj bi spet povezal Ljubljano in Pariz 1. februarja, nizkocenovec easyJet pa naj bi prvič spet poletel v London (Gatwick) 12. februarja. Kot poroča portal ex-Yu Aviation so leti v Francijo sprva planirani trikrat tedensko, v London pa dvakrat na teden.

11.1.2021: EGO Airways zaenkrat izpušča Ljubljano!?!

Poročali smo, da naj bi novoustanovljeni italijanski prevoznik EGO Airways uvedel linijo Ljubljana – Milano, a kot kaže (vsaj zaenkrat še) nič ne bo od tega. Družba je na svoji spletni strani že objavila cene notranjih letov, predvidene prve mednarodne linije z Brnikom pa ni na spregled.

Starejše novice:

4.1.2021: V Tel Aviv spet od 12. maja naprej!

Letalska družba El Al Israel Airlines bo maja nadaljevala lete med Tel Avivom in Ljubljano, in sicer enkrat tedensko vsako sredo do 1. septembra ter od 22. septembra do 27. oktobra, kot poroča portal ex-Yu Aviation. Leti med Izraelom in Slovenijo so bili nazadnje izvedeni oktobra 2019. Povratne letalske karte so že v prodaji, za prve termine pa jih najdemo po ceni 256€ (datume lahko spreminjate na strani SkyScanner, in sicer ob sredah).


Tel Aviv

3.1.2021: Možnost brezplačnega testiranja s hitrimi testi na antigene v izogib karanteni tudi na Brniku!

Do sedaj je bilo za vstop v Slovenijo v izogib samoizolaciji potrebno predložiti PCR test, od pretekle sobote pa se lahko na našem največjem letališču ter petih mejnih prehodih s Hrvaško (Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane) brezplačno testiramo s hitrimi antigenimi testi. Karantena tako ob vrnitvi v Slovenijo ne bo potrebna (seveda ob negativnem rezultatu). Med izjeme, ki jim testa ne bo potrebno opravljati so po novem tudi otroci do 13. leta starosti. Vsekakor dobrodošla sprememba, ki bo močno pocenila potovanja v države, ki so na našem rdečem seznamu.

28.12.2020: Črnogorska vlada ukinila Montenegro Airlines!

Črnogorska vlada nacionalnemu prevozniku Montenegro Airlines ni odobrila finančne injekcije prepotrebne za obstanek družbe. Situacija je podobna, kot pri zadevi Adria, črnogorska vlada pa naj bi ustanovila novega prevoznika, ki mu bo namenila začetni kapital in bi z leti pričel v začetku poletne sezone (april). Montenegro Airlines je sicer eden izmed osmih letalskih prevoznikov, ki naj bi prejel subvencijo za ponovno vzpostavitev letalskih povezav s Slovenijo.

20.12.2020: Nizkocenovec easyJet ukinja povezavo z Berlinom!

Slabe novice na relaciji Slovenija – Nemčija. Že sami smo zaman iskali povezave na spletni strani prevoznika iz Ljubljane v Berlin (kot tudi nekatere druge linije), sedaj pa je naša domnevanja potrdil še portal ex-Yu Aviation, ki poroča, da je easyJet ukinil lete v nemško prestolnico. Z Brnika bo družba letela le še v London.

16.12.2020: Testiranje na Covid-19 je odslej mogoče tudi na letališču! Cena? 110€!

Fraport Slovenija, ki upravlja z našim največjim letališčem, je v sporočilu za medije sporočil, da točka za odvzem brisa na Covid-19 na Brniku že deluje.  Na rezultate testiranja se čaka od štiri do šest ur. Na željo potnikov oziroma organizatorjev potovanj se opravlja tudi hitre antigenske teste. VEČ (celotni članek)

8.12.2020: Družba Montenegro Arlines bo v Podgorico poletela ponovno 20. decembra

V letošnjem koledarskem letu se tako vrača še Montenegro Airlines in postal četrti prevoznik, ki bo letel z Brnika! Direktni leti z vključeno prtljago so vam na voljo že za 94 evrov, tudi v top poletni sezoni. VEČ (celotni članek)

7.12.2020: LOT povečuje število letov, povratne karte v Varšavo že za 79€

Povratne letalske karte v Varšavo so iz Ljubljane na voljo že za samo 79€, v druga večja poljska mesta pa od 102€ naprej! Prevoznik bo povečal tudi število letov… VEČ (celotni članek)

4.12.2020: Fraportu 5 milijonov evrov državne pomoči

Vlada je na včerajšnji seji potrdila predlog dodelitve državne pomoči podjetju Fraport Slovenija za delno povrnitev škode zaradi posledic s Covid-19. Predlagana državna pomoč znaša pet milijonov evrov, kar predstavlja okoli tretjino škode, ki jo bo po izračunih zaradi epidemije utrpel Fraport.

4.12.2020: V PKP 7 bodo prihodnje leto znižali stroške pristojbin, ki jih plačujejo letalske družbe

V sedmem protikoronskem paketu bodo prvič tudi spodbude za letalstvo. Kot poroča časnik Finance naj bi z reševalnim paketom v vrednosti 750 tisoč evrov prihodnje leto znižali stroške pristojbin, ki jih plačujejo letalske družbe, med drugim bo podaljšana pomoč za avtobusne prevoznike, prihaja pa tudi paket za kombi prevoznike. Pristojbina, ki jo plačujejo letalske družbe za navigacijske storitve, bo s sedanje stroškovne cene 255 evrov znižana na 207 evrov.

4.12.2020: Le trije prevozniki z rednimi leti do konca koledarskega leta

Samo Lufthansa, Turkish Airlines ter Air Serbia bodo do konca leta z Brnika ohranjali redne letalske linije. Po poročanju portala Sierra5.net bo morda le še Montenegro Airlines opravil kakšen redni let v letu 2020.

3.12.2020: EGO Airways je napovedal linijo med Milanom in Ljubljano

Novi italijanski prevoznik EGO Airways je napovedal uvedbo linije med letališčem Milano Malpensa in Brnikom. Družba ima v svoji floti eno letalo Embraer E190, začetek obratovanja pa je predviden v poletju (2021). Po poročanju portala ex-Yu Aviation bo Slovenska prestolnica sprva edina njihova mednarodna destinacija, saj bo prevoznik iz Milana letel  le še do drugih italijanskih mest (Verona, Benetke, Firence, Pisa in Pescara).


Milanska stolnica

1.12.2020: Z Brussels Airlines šele 28. marca spet v Belgijo

Družba Brussels Airlines je preložila začetek letov z Brnika v Bruselj. Kot poroča portal ex-Yu Aviation, naj bi bili leti sprva predvideni 25. februarja, začetek pa je zdaj planiran 28. marca. Do takrat slovenska in belgijska prestolnica ne bosta bili povezani, kajti tudi Wizz Air ima v svojem voznem redu prvi let načrtovan 30. marca.

26.11.2020: Subvencije osmim letalskim prevoznikom!

Prvi rok za oddajo vlog na Javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije, ki je bil objavljen z namenom zagotovitve boljše redne letalske povezljivosti Slovenije z EU in preostalim svetom, je zaključen. Višina skupno dodeljene subvencije prijaviteljem znaša 985.320 evrov. Skupno pa je v okviru vseh treh rokov za oddajo vlog na javni razpis na voljo pet milijonov evrov. Na prvi rok so se prijavili sledeči prijavitelji: Lufthansa, Air Serbia, Montenegro Airlines, Air France, Turkish Airlines, Swiss Air, Wizzair, LOT in Easy Jet, le slednjemu pa vloga ni bila odobrena.  Celotna novica je na voljo TUKAJ.

25.11.2020: Na Brniku se načrtuje odprtje centra za testiranje s Covid-19

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana kmalu načrtuje odprtje centra za testiranje s Covid-19, ki bo poskrbel za lažji pretok potnikov med državami. Z uvedbo zmogljivosti za testiranje na kraju samem se bodo potniki lahko izognili karanteni v nekaterih državah. Laboratorij bo potnika o rezultatih obvestil v nekaj urah po opravljanju plačljivega testa, še poroča portal ex-Yu Aviation.

24.11.2020: Air France ne bo letel do 5. januarja

Letalski prevoznik Air France bo preložil  nadaljevanje letov med Parizom in Ljubljano, ki so bili prekinjeni v začetku tega meseca. Kot poroča portal ex-Yu Aviation naj bi prvotno storitev obnovili 16. decembra, a ta datum je sedaj spremenjen na 5. januar.

24.11.2020: Gradnja novega terminala napreduje odlično

Kot poroča portal ex-Yu Aviation dela na novem potniškem terminalu ljubljanskega letališča še naprej napredujejo, objekt pa bo odprt 1. julija 2021. Vsa gradbena dela napredujejo po urniku in v skladu s proračunom. Vzpostavljen je sistem za ravnanje s prtljago, nameščeni števci za prijavo, … Terminal se bo raztezal na 10.000 kvadratnih metrih in bo imel novo halo za odhode z 22 okenci za prijavo, petimi kontrolnimi vrstami in tremi vrtiljaki za prtljago.

9.11.2020: Tunisair bo poleti letel do Djerbe in Monastirja

Slovenija in Tunizija bosta v letu 2021 spet povezani! Kot poroča portal ex-Yu Aviation naj bi tunizijski prevoznik z Brnika v poletni sezoni letel do pristaniškega mesta Monastir, ki je sedaj poznano predvsem kot popularno turistično središče. Tunisair bo na tej relaciji obratoval med 2. junijem in 6. oktobrom. Iz Ljubljane bo možno leteti tudi na Djerbo. Na priljubljenem otoku bo možno dopustovati med 7. junijem in 11. oktobrom, leti pa bodo (tako kot v Monastir) enkrat tedensko.

26.10.2020: Država razmišlja o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika

Po poročanju portala ex-Yu Aviation naj bi slovenska vlada znova razmišlja o ustanovitvi novega nacionalnega prevoznika z zasebnim partnerjem in je začasno za projekt namenila 70 milijonov evrov v okviru ukrepov za ublažitev in odpravo posledic pandemije Covid-19. Iz ministrstva sporočajo, da odločitev o partnerju še ni bila sprejeta.

26.10.2020: Letalskim prevoznikom 5 milijonov evrov subvencij

Vlada Republike Slovenije je objavila razpis za spodbujanje letalske povezljivosti Slovenije. V treh delih bo Slovenija prevoznikom za to namenila 5 milijonov evrov subvencij oziroma do 200.000 evrov na letalsko družbo.

22.10.2020: Lufthansa v prihajajoči zimski sezoni povečuje število tedenskih letov

Po poročanju portala Sierra5 bo nemški letalski prevoznik v zimskem voznem redu povečal število tedenskih letov med Ljubljano in Frankfurtom, zamenjal pa bo tudi tip letala. Po novem bo Mitsubishi CRJ-900 (84 sedežev) nadomestil Embraer ERJ-190, ki bo lahko prevažal 100 potnikov. Po novem bodo leti z Brnika v nemško poslovno središče ob 7. uri zjutraj ter ob 14.45 popoldne, prihodi v Ljubljano pa so planirani popoldne ob 14.10 ter zvečer ob 22.15.


22.10.2020: Montenegro Airlines in LOT ne bosta letela do začetka decembra

Črnogorski prevoznik Mondenegro Airlines je odpovedal vse lete z Brnika do 29. novembra, poljski LOT pa je prestavil ponovni začetek letov vsaj do 1. decembra (ex-Yu Aviation).

17.10.2020: Windrose še ne bo letel na Brnik

Ukrajinci so ponovno prestavili lete v Slovenijo, kajti epidemiološka slika ne omogoča njihovim državljanom obiska Slovenije. Leti bodo vzpostavljeni takoj, ko se bo situacija glede Covid-19 izboljšala.

14.10.2020: Windrose bo 24. oktobra Ljubljano povezal s Kijevom

Ukrajinski prevoznik Windrose bo Brnik povezal s Kijevom. To se bo po poročanju portala Ex-Yu Aviation zgodilo 24. oktobra, sicer mnogo kasneje od prvotnih napovedi. V zimski sezoni so leti planirani dvakrat tedensko – ob torkih in sobotah. Družba bo uporabljala letali ATR 72-600 in Embraer E145, ki sprejmeta 78 oziroma 49 potnikov.

14.10.2020: Air France namera leteti podobno kot Lufthansa

Francoska letalska družba namerava uporabiti model letenja, ki bi štirikrat na teden povezal Ljubljano s Parizom dvakrat na dan (11 letov tedensko). Z Brnika bi letalo poletelo zjutraj, z letališča Charles de Gaulle pa bi odletelo v večernih urah. Sprememba naj bi stopila v veljavo 21. decembra, vsekakor pa bo treba na točno potrditev še počakati – tudi zaradi situacije s Covid-19.


14.10.2020: Wizz Air prekinil lete v Bruselj

Madžarski nizkocenovnik je začasno ukinil kar 50 linij v nekdanji Jugoslaviji, med drugim tudi povezavo Brnik – Charleroi. Začetek letov je predviden spet 30. marca.

14.10.2020: SunExpress bo maja letel v Antalyo

Turška družba je sporočila, da bo 10. maja začela z leti v letovišče Antalya. Iz Ljubljane v mesto na JZ Turčije se bo lahko letelo dvakrat tedensko, ob ponedeljkih in petkih.

6 Responses

  1. ex-Brnik/Adria

    Vrtiljaki za prtljago? Ej je pa še vedno veliko ex-Brnik/Adria brezposelnih pa bi vam lahko pisali tele članke in pri tem uporabljaji smiselne besede.

    Reply
  2. Moskva v juliju že za 127€! – Letim z Brnika

    […] Odlične cene so na voljo s prevozniki LOT, Air France in Air Serbia. Vsi z enim postankom v vsako smer, najcenejše cene pa najdemo s postankom v Varšavi, celo za 127€ v prvi polovici julija. Drugi postanek je nekoliko daljši, prespite namreč v prestolnici Poljske. Od 12. naprej so v Moskvo spet možni direktni leti s prevoznikom Aeroflot! Več o tej novici pa TUKAJ. […]

    Reply

Komentiraj

Vaš email ne bo viden.