Rate this post

Odvzem brisa na Covid-19 je na letališču omogočen vsem potnikom in splošni javnosti. Na rezultate testiranja se čaka od štiri do osem ur. Na željo potnikov oziroma organizatorjev potovanj se opravlja tudi hitre antigenske teste.

Dokaz o negativnem rezultatu testiranja na Covid-19 je danes pogoj za vstop v marsikatero državo ali pogoj za izogib karanteni. Fraport Slovenija z odprtjem točke za odvzem brisa na Covid-19 uvaja dodatno storitev za letalske potnike in aktivno pristopa k reševanju aktualne problematike bistveno zmanjšanega letalskega prometa v svetu. Ob zaostrenih ukrepih in omejitvah gibanja po celotni Evropi se je število letov občutno zmanjšalo, opažanja pa gredo v smeri, da potniki sedaj opravljajo le najbolj nujna poslovna potovanja ter potovanja zaradi študija ali obiska družine. Globalna letalska stroka si prizadeva vzpostaviti svobodnejše gibanje, pri čemer pa osredotočenost ostaja na zagotavljanju zdravja potnikov in zaposlenih ter enotnih zdravstvenih standardih in protokolih. Ljubljansko letališče se po vzoru nekaterih letališč po svetu z vzpostavitvijo točke za odvzem brisa pridružuje tovrstnim prizadevanjem in dopolnjuje nabor do sedaj izvedenih ukrepov in aktivnosti na področju obvladovanja širjenja virusa SARS CoV-2.

Zaenkrat se izvajajo predvsem PCR testi, ki so veljavni oziroma zahtevani za prehod meje. Na željo potnikov oziroma organizatorjev potovanj opravljajo tudi hitre antigenske teste, ki pa ne izključujejo karantenskih zahtev.


Odvzem brisa poteka v posebnem prostoru v potniškem terminalu (vhod z zunanje strani)  Foto: Fraport

Testiranje na Covid-19 na ljubljanskem letališču je prostovoljno in samoplačniško. Testiranje je na voljo vsem potnikom in ostalim zainteresiranim, ki potrebujejo potrdilo o opravljenem testiranju. Za odvzem brisa je upravljavec letališča Fraport Slovenija sklenil sodelovanje z zasebnim izvajalcem, Zdravstvenim Zavodom Zdravje iz Ljubljane, laboratorijsko diagnostiko odvzetih brisov pa bo izvajal Laboratorij za respiratorno mikrobiologijo Univerzitetne klinike Golnik.

Cena samoplačniškega testa (PCR test, bris nosno-žrelnega predela) na letališču znaša 95 evrov.

Na odvzem brisa se je potrebno predhodno naročiti na telefonski številki 01/436 81 93 od ponedeljka do četrtka med 8. in 18. uro in v petek med 8. in 15. uro oz. preko elektronskega naslova testiranje@zzzdravje.si Ob naročanju je potrebno sporočiti ime in priimek, datum rojstva, naslov, KZZ številko (9-mestna številka na kartici zdravstvenega zavarovanja) in kontaktni e-naslov ter mobilno številko.

Ob testiranju je potrebno predložiti potrdilo o plačilu, ki se izvede na okencu za informacije v terminalu, trenutno pa so možna izključno plačila s plačilno kartico (Maestro, Mastercard, Visa, V Pay, Karanta in Diners).

Odvzem brisa poteka v posebnem prostoru v potniškem terminalu (vhod z zunanje strani). Na rezultate testiranja se čaka od štiri do šest ur, uporabniki storitve pa dvojezičen izvid (v slovenskem in angleškem jeziku) prejmejo preko elektronske pošte. Če je izvid pozitiven, se o tem obvesti NIJZ.

Z opravljenim testom uporabniki storitve razpolagajo z informacijo o njihovem trenutnem stanju (ne)okuženosti, svetujejo pa, da se vsi potniki, ki potujejo v drugo državo, seznanijo s tam veljavnimi vstopnimi zdravstvenimi zahtevami in predpisi ter postopajo skladno z njimi.

10 komentarjev

 1. Novice iz našega največjega letališča! – Letim z Brnika

  […] Fraport Slovenija, ki upravlja z našim največjim letališčem, je v sporočilu za medije sporočil, da točka za odvzem brisa na Covid-19 na Brniku že deluje.  Na rezultate testiranja se čaka od štiri do šest ur. Na željo potnikov oziroma organizatorjev potovanj se opravlja tudi hitre antigenske teste. VEČ (celotni članek) […]

  Odgovori
  • Mateja

   In teh 4-6 ur se mora na letaliscu cakati? Ali lahko tale test opravijo tudi tujci? Jaz namrec nimam slovenske zdr.izkaznice.

   Odgovori
   • Nejc

    V kolikor ne pridete iz EU, je potrebno na rezultate testa počakati na letališču, ja. Če pa pridete iz EU pa lahko test napravite že tam, sicer pa je potrebno počakati na letališču. Ti pogoji veljajo sedaj in se lahko še spremenijo. Predlagam, da pokličete na tisto telefonsko številko, ki je v članku in povprašate ali se lahko testirate tudi vi. LP, Nejc

 2. Maja

  Ali potrebujem ko pridem z Egipta in sem že prebolela covid potrdilo o prebolelosti od zdravnika ali je dovolj izvid o prebolelosti. Hvala in lp

  Odgovori
 3. Rok

  “Predčasna prekinitev karantene

  Oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, lahko karanteno predčasno prekine z negativnim PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.”

  Namreč prihajam iz Egipta in me zanima ali se z opravljenim PCR testom na letališču ob prihodu izognem karanteni?
  LP, Rok

  Odgovori
  • Nejc

   V kolikor PCR test napravite na Brniku (in počaka tam cca. 4 ure na rezultate), se karanteni izogne. Če pa se gre takoj domov, se karanteno lahko s PCR testom prekine po petih dneh.

   Odgovori
 4. Josip

  Spostovani. Ali je mozno rezultat hitrega antigenskega testa dobiti tudi izprintan? In ce da koliko se caka?

  Odgovori
  • Nejc

   Pozdravljeni,
   v članku je objavljena telefonska številka in kar pokličite ter vprašajte.

   Odgovori

Komentiraj

Vaš email ne bo viden.